Verkeerde bewegingspatronen en het brein

Verkeerde bewegingspatronen en het brein

Bij verkeerde bewegingspatronen speelt het brein een belangrijke rol. Wat is de relatie tussen verkeerde bewegingspatronen en het brein? En wat kun je doen om die patronen te veranderen?

 

Verkeerde bewegingspatronen

Veel klachten ontstaan door verkeerde bewegingspatronen. Deze patronen komen door langdurig verkeerd bewegen. Hierdoor klopt de samenwerking van de juiste gewrichten en de goede spieren niet meer. Als je dit langere tijd doet, raken deze verkeerde bewegingspatronen ingesleten. Dan worden deze patronen ook zo opgeslagen in je hersenen (de motorische cortex) en in het Centrale Zenuwstelsel.

Van de goede spieren wordt dan te weinig gevraagd en van de verkeerde spieren teveel. Omdat mensen de hele dag door bewegen wordt de ‘fout’ in de bewegingsketen keer op keer herhaald. Het gevolg hiervan is een verkeerd geprogrammeerd bewegingspatroon, dat telkens opnieuw wordt aangesproken.

Dit geeft enorme overbelasting in bepaalde gebieden, met klachten als gevolg.

 

Verkeerde bewegingspatronen en Oefentherapie Cesar

Bij mij als oefentherapeut Cesar leert u de goede bewegingspatronen weer aan. Door dit heel vaak te oefenen en te leren toepassen in het dagelijks leven, her-programmeert u het bewegingspatroon in de motorische cortex en in het centrale zenuwstelsel en verdwijnen de klachten blijvend. Hier geldt het aloude gezegde: “Oefening baart kunst.”

Denk bijvoorbeeld maar eens aan viool spelen. Iemand die een paar weken vioolles heeft gehad, raakt de verworven vaardigheid weer kwijt als hij niet blijft vioolspelen. Iemand die één of twee jaar degelijk les heeft gehad, en in verschillende ensembles heeft meegespeeld, verliest deze vaardigheid nooit meer, ook niet na 25 jaar niet-spelen: in het brein is vioolspelen duurzaam vastgelegd.

(Bron: Ben van Cranenburgh, Stichting ITON, Instituut voor toegepaste neurowetenschappen, Haarlem)

 

Verkeerde bewegingspatronen

 

Meer info

Wilt u meer weten over verkeerde bewegingspatronen en Oefentherapie Cesar?

Author Info

Marieke van den Wildenberg