Bekkenklachten vormen een heel diverse groep van klachten. Er zijn veel klachten die te maken kunnen hebben met het bekken en de bekkenbodem.
Wat zijn bekkenklachten?
Het bekken verbindt de benen met de romp en is de belangrijkste schakel tijdens bewegen. De spieren rond het bekken moeten goed kunnen samenwerken; buikspieren, rugspieren, de bekkenbodemspieren, heup- en beenspieren, en middenrif. Deze spieren worden samen het spierkorset genoemd. En door het spierkorset te trainen ontstaat “core stability”.
Wanneer alle spieren goed samenwerken, pas je dat in je dagelijkse houdingen en bewegingen goed toe en heb je minder klachten. Het gestabiliseerd houden van je bekken en wervelkolom leer je door oefeningen toe te passen in houdingen en bewegingen in het dagelijkse leven.
Als deze samenwerking niet meer optimaal is kunt u veel vervelende klachten krijgen. Deze klachten komen zowel bij mannen, vrouwen, als bij kinderen voor.
Bij de volgende bekkenklachten is de oefentherapie toe te passen:
- Bekkenklachten en/of bekkeninstabiliteit rondom de zwangerschap.
Door verandering van hormonen worden de banden rond de gewrichten beïnvloed. Daardoor kan je bekken instabiel worden. Spierversterking van de onderrug en het spierkorset rond het bekken, zorgen voor meer stabiliteit. Daardoor houd je bij bewegen meer controle over het bekken.
- Herstellen van de bekkenbodem en buikspieren na de zwangerschap.
Na de bevalling zijn de bekkenbodem- en buikspieren erg slap. Trainen helpt om deze spieren te versterken en weer stabiliteit in het spierkorset te krijgen. De bekkenbodemspieren zijn belangrijk om de organen te ondersteunen. Getrainde bekkenbodemspieren kunnen verzakking van de organen voorkomen.
- Lage rug- en bekkenklachten.
Hierbij is de balans tussen de spieren verstoord (buik-, rug- en bilspieren). Die balans ga je opbouwen om weer een goed spierkorset te krijgen. Dit geeft stabilisatie bij het bewegen.
- SI problematiek / SI blokkade.
- Incontinentieproblemen.
Bij deze klachten kunnen met oefeningen de controle en kracht van de bekkenbodemspieren verbeterd worden. Daardoor heb je bij eventuele aandrang de spierbeheersing om het op te houden.
- Klachten na een buik of prostaatoperatie.
Ook door een operatie kunnen de spieren in het spierkorset verzwakken. Trainen met specifieke oefeningen kunnen voor herstel zorgen.
- Stoornissen in de werking van de bekkenbodem zoals:
- een te zwakke bekkenbodem
- een te gespannen bekkenbodem
- ongewenst verlies van urine en/of ontlasting
- een verzakking
- obstipatie
- seksuele problemen door pijn aan de bekkenbodemspier of vaginisme
Wanneer u aanvullend verzekerd bent, wordt deze behandeling vergoed door uw zorgverzekering.