Slaapoefentherapie

Met slaapoefentherapie benader ik slaapproblemen en de gevolgen hiervan vanuit een brede, holistische 24-uurs visie. Die gevolgen kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn. De invloeden van de dag lopen door in de nacht. Daarbij zullen de gevolgen van de slechte nachtrust doorlopen in de volgende dag. Slaap beïnvloedt uw denken, uw gevoel en uw gedrag. En andersom wordt de slaap beïnvloed door uw denken, uw gevoel en uw gedrag. We spreken van een slaapprobleem als u langer dan 3 maanden zeker 3x per week slecht slaapt en hier merkbaar onder lijdt.

Verschillende slaapproblemen zijn:

 • Moeilijk in slaap kunnen vallen
 • Niet door kunnen slapen
 • Te vroeg wakker worden

Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie bied ik op maat aan, omdat een slaapprobleem persoonlijk is. Met slaapoefentherapie leert u adequaat omgaan met de gevolgen van de slaapproblemen (lichamelijk en/of mentaal), door middel van:

 1. cognitieve gedragstherapie (veranderen van gedachte, gevoel, gedrag), slaaphygiëne (gezond slaapgedrag),
 2. psycho-educatie (hoe de slaapcycli zijn) en
 3. ontspanningsoefeningen.

Stress of pijn worden verminderd en u komt uit de vicieuze cirkel van slecht slapen.

Slaapoefentherapie

Wanneer kan slaapoefentherapie u helpen?

Een paar voorbeelden waardoor inslapen een probleem kan zijn:

 • pijn en ongemakken bij naar bed gaan of liggend in bed
 • piekeren en nadenken over lastige dingen, maar soms ook over kleine zaken
 • een storend geluid (snurken) of gevoel (jeuk, pijn), of iets anders wat u alert houdt
 • lang doorgaan met actieve dingen (zoals doorwerken of sporten tot laat)
 • beeldschermgebruik tot vlak voor het slapen, door het blauwe licht (tv, tablet, smartphone)
 • overmatig slapen overdag waardoor de slaapdruk te laag is

Wat is een doorslaapprobleem?

Wanneer u moeiteloos inslaapt maar 1 of meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 3/4 uur of langer weer inslaapt, spreken we van een doorslaapprobleem.

Een doorslaapprobleem kan al ontstaan door pijn, angst, zorgen, drukte in uw hoofd of een drukke agenda de volgende. U wordt wakker en uw hoofd gaat op “aan”. U geeft betekenis aan het moment van wakker zijn. Hiermee gaan er signalen naar uw brein, die erop lijken dat de dag alweer begonnen is.

Slaapoefentherapie

Hoe ontstaat het patroon van te vroeg wakker worden?

U wordt steeds wakker in de nacht of vroege ochtend. U kijkt meteen op de klok. U ziet dat het 5 uur is. En meteen denkt u: “Hè nee, zie je wel, ik word veel te vroeg wakker. Ik kan er maar beter uit gaan want kan nu toch niet meer slapen.” U gaat er uit, drinkt wat, leest even. Na een uurtje wordt u weer moe en gaat u weer naar bed om te slapen. Dat lukt, maar de wekker loopt na een uur slapen weer af. U bent niet uitgerust…

U bent zich elke keer weer “wakker” gaan gedragen op uw wakkere moment in de vroege morgen. Daardoor is uw gestel ervan overtuigd geraakt dat u ook wakker “moet” worden. Uw onrust, gedachten en gedrag zijn hele wakkere signalen, dus moet u morgen weer wakker worden rond die tijd. Tenminste dat denkt uw brein. Door dit patroon verder en verder in te slijpen ontstaat een ongewenste automatische piloot.

De “vroeg-wakker-worders” zullen ALTIJD kijken hoe laat ze nu weer wakker zijn geworden. Dus ze zoeken bevestiging en dat krijgen ze dus ook! Dit is de belangrijkste valkuil!

Wanneer u aanvullend verzekerd bent, wordt deze behandeling vergoed door uw zorgverzekering.